Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-09@03:23:52 GMT

در جست‌وجوی  گنج‌های پنهان سنگلج

تاریخ انتشار: ۲۱ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۳۷۸۶۱۷

در جست‌وجوی  گنج‌های پنهان سنگلج

همزمان با هفته تهران و سالروز تاسیس تماشخانه سنگلج، برنامه آشناسازی راهنمایان گردشگری با بناهای تاریخی محله سنگلج که اغلب پشت درهای بسته پنهان مانده‌اند، برگزار شد.

مریم جمالی ـ دبیر کمیته تخصصی حفظ و احیای میراث فرهنگی انجمن صنفی راهنمایان گردشگری استان تهران ـ به ایسنا گفت که برنامه آشناسازی راهنمایان گردشگری با بناهای تاریخی محله سنگلج به مناسب هفته تهران و پنجاه و ششمین سالگرد تاسیس تئاتر سنگلج با همکاری انجمن سنگلج و این کمیته تخصصی برگزار شد تا بناهای حفاظت و احیاشده در این محله قدیمی تهران به عنوان جاذبه گردشگری معرفی شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او بیان کرد: معتقدیم تهران و به‌ویژه محله سنگلج جاذبه‌های تاریخی دارد که بعضی از آن‌ها مرمت شده و برخی دیگر به مرمت نیاز دارند. بیشتر این بناها فقط ظرفیت هستند و هنوز به جاذبه گردشگری تبدیل نشده‌اند و در دسترس گردشگران قرار ندارند و بیشتر آن‌ها هم به روی بازدیدکنندگان بسته‌اند.

جمالی گفت:‌ انگیزه ما از راه‌اندازی این گشت‌های تخصصی، ‌ جریان‌سازی برای تبدیل ظرفیت مغفول‌مانده محله‌های قدیمی تهران همچون سنگلج و تبدیل آن‌ها به جاذبه گردشگری است.

به گزارش ایسنا، راهنمایان گردشگری در این گشت نخست از خانه پدری جلال آل احمد واقع در خیابان کارکن اساسی محله سنگلج دیدن کردند، خانه‌ای که بر سردر آن هنوز تابلوی «خانه باستان‌شناسان ایران» نصب، اما داخل آن مخروبه و بیغوله شده است و سرمایه‌گذاری که در یک سال گذشته حاضر به مرمت و احیای این خانه شده بود، ‌ هنوز کار را شروع نکرده و درِ این خانه همچنان به روی مردم بسته است.

نیما توسلی ـ نماینده انجمن سنگلج ـ درجریان این بازدید گفت که خانه پدری جلال می‌تواند عنصر هویت‌بخش محله سنگلج باشد. این خانه سال ۱۳۸۳ در فهرست آثار ملی ثبت شده و پس از آن، صندوق احیا و بهره‌برداری از اماکن تاریخی و فرهنگی، آن را به مزایده گذاشت که زمستان سال گذشته سرمایه‌گذار پیدا کرد و قرار بود از مهرماه امسال مرمت این خانه را شروع کند، اما هنوز اتفاقی نیافتاده است.

ابوالقاسم ساسان، راهنمای پیشکسوت گردشگری در جریان این گشت، در حیاط خانه پدری جلال آل احمد توضیح داد که سنگلج یکی از چهار محله قدیمی تهران بوده و سنگلج اصلی همان است که خراب شد و به جای آن پارک شهر را ساختند. اگر از بناهای قدیمی چیزی باقی مانده باشد همان‌ها بقایای سنگلج اصلی است، مثل خانه مستوفی‌الممالک یا خانه پدری جلال آل احمد که زمانی امام جماعت امامزاده سیدنصرالدین بود.

کلیسای گئورک مقدس که در سال ۱۱۶۹ خورشیدی تاسیس شده نیز از دیگر ظرفیت های پنهان‌مانده محله سنگلج است که آن هم مثل خانه پدری جلال امکان بازدید برای عموم ندارد. در این گشت هم راهنماها از پشت درهای بسته کلیسا را دیدند. در واقع کلیسا چون مرکز توانبخشی و مراقبتی سالمندان است به روی بازدیدکنندگان باز نیست.

مسجد حاج رجبعلی یا «درخونگاه» از جمله مکان‌هایی است که در محله سنگلج شاید آسان‌تر از دو بنای قبلی بتوان دید و در این گشت نیز به عنوان ظرفیتی که توانایی تبدیل به جاذبه گردشگری را دارد، به راهنمایان معرفی شد. این مسجد با کاشی‌کاری‌های هفت‌رنگ در سال ۱۲۴۵ خورشیدی توسط استاد رستم معمار ساخته شده و سال ۱۳۳۴ هم ثبت ملی شد. مسجد همچنان درحال مرمت است و داربست‌هایی با قدمت حدودی ۶۰ - ۷۰ سال دارد که به تنهایی قدمت تاریخی پیدا کرده است.

علی شریعتمداری، عضو هیأت امنای این مسجد در بازدید راهنمایان گردشگری به شاخص‌های معماری این مسجد که مورد توجه حسن پیرنیا ـ تاریخدان و سیاستمدار ـ بوده است، اشاره کرد که گنبد دوپوش، ‌ کاشی‌کاری‌های هفت‌رنگ، ‌تزئینات داخلی، محراب و گودال قرآن از جمله شاخص‌های معماری آن محسوب می‌شود.

خانه مستوفی‌الممالک که وزیر پیشین ارتباطات برای مرمت و احیای آن وعده‌هایی داده بود و در اجرای آن ناکام ماند نیز از دیگر بناهای تاریخی محله سنگلج است که در این گشت، درهای آن به روی راهنمایان باز شد. بازدید از این خانه قاجاری با معماری و تزئیناتی برگرفته از اروپا، امکان‌پذیر نیست و فقط گاهی در تعطیلات نوروز و با هماهنگی برخی تورهای گردشگری درهای آن باز می‌شود. خانه وضعیت بسامانی ندارد و در هر نوبت بازدید می‌توان متوجه سرعت تخریب آن شد.

خانه شیخ فض‌الله نوری هم که درِ آن گل گرفته شده و فقط سرستون‌ها و سقف خانه از بیرون قابل مشاهده است، از دیگر ظرفیت‌های سنگلج است که امکان بازدید ندارد و در این گشت، به عنوان جاذبه پنهان سنگلج به راهنمایان معرفی شد. این خانه که از دوره قاجار به جا مانده، پشت شهرداری تهران واقع شده است، اما به نظر می‌رسد از نگهداری آن عاجز مانده‌اند و خانه پشت دیوارها درحال پوسیدن است.

ساباط‌ها و کوچه‌های محله سنگلج و پس از آن تماشاخانه ۵۶ ساله نیز از دیگر جاذبه‌های این محله تاریخی بود که معرفی شد. تماشاخانه سنگلج در اوایل دهه ۴۰ بنا شده و شاهد آثار و هنرنمایی‌های غلامحسین ساعدی، اکبر رادی، محمود استادمحمد، جعفر والی، عباس جوانمرد و علی نصیریان و دیگرانی از همان نسل بوده است که فقط به وقت تماشای تئاتر می‌توان آن را دید.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: گردشگري میراث فرهنگی بافت تاريخي محله سنگلج تهران تماشاخانه سنگلج خانه شیخ فضل الله خانه جلال آل احمد خانه مستوفی الممالک کلیسای گئورک مقدس مرمت راهنمایان گردشگری خانه پدری جلال جاذبه گردشگری محله سنگلج

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۳۷۸۶۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نخستین سرویس مدرسه تهران مخصوص بچه‌پولدارها بود

همشهری آنلاین- سمیرا باباجانپور : دانش آموزان تهرانی از وقتی پای مدرسه به شهر باز شد با پای مبارک به مدرسه می‌رفتند؛ یعنی مسیر خانه تا مدرسه و بالعکس را پیاده گز می‌کردند. بااین‌حال با رشد مدارس نوین و رونق گرفتن مدارس متوسطه کم‌کم بحث جابه‌جایی دانش آموزان جدی شد؛ به‌خصوص جابه‌جایی دانش‌آموزانی که از مسیرهای طولانی باید به شهر می‌آمدند و درس می‌خواندند.

قصه‌های خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید

«داریوش شهبازی» مولف و محقق، درباره نخستین سرویس‌های مدارس تهران می‌گوید: «سیستم تحصیلی در تهران بیشتر بر روی محله‌ها متمرکز بود؛ یعنی هر محله یا روستایی مکتب‌خانه خودش را داشت. بعد از اینکه مدارس دبستانی توسعه پیدا کرد به علت کمبود مدرسه، بچه‌ها پیاده باید مسیرهای طولانی را برای رسیدن به مدرسه طی می‌کردند. یادم می‌آید وقتی ۷ سالم بود در مدرسه‌ای در محله زرگنده تحصیل می‌کردم. آن روزها برخی خانواده‌های پولدار شمرونی بچه‌هایشان را با ماشین شخصی و راننده به مدرسه می‌فرستادند که نوعی سرویس خصوصی بود.»

شهبازی می‌افزاید: «تقریباً اواخر دوره پهلوی دوم بحث سرویس‌های مدارس در تهران جدی شد. در حقیقت رونق سرویس‌های مدارس با توسعه شهر تهران و مشکلات تصادف، ایمنی و امنیت دانش‌آموزان گره خورده بود. دورانی که ما درس می‌خواندیم تنها خطری که دانش آموزان را تهدید می‌کرد گرگ‌های بیابان و سگ‌های ولگرد بودند!»

«عباس حسینی» نویسنده کتاب معروف «این اتولی که من داشتم...» درباره نخستین سرویس‌های مدارس شهر تهران می‌گوید: «در دوران پهلوی دوم برخی از مدارس بزرگ تهران برای دانش آموزان سرویس مدرسه راه‌اندازی کردند. اتوبوس‌های خاص که زردرنگ هم بودند. مدرسه هدف و مدرسه ایران و کالج (البرز) در تهران سرویس مدرسه داشتند مخصوص دختران دانش‌آموز بیشتر از سرویس استفاده می‌کردند.»

اولین اداره و قوانین راهنمایی و رانندگی | سرعت بالای ۱۵ کیلومتر در ساعت ممنوع! روایت‌هایی از نخستین شرکت‌های مسافربری | وقتی گاریخانه‌ها به گاراژ تبدیل شدند

کد خبر 849180 برچسب‌ها هویت شهری همشهری محله

دیگر خبرها

  • تاکید وزیر ارشاد بر حفظ و توسعه تماشاخانه سنگلج
  • همکاری شهرداری با احیاگران خانه‌های تاریخی محله امامزاده یحیی
  • به دنبال توسعه تماشاخانه سنگلج هستیم/ تهاتر با شهرداری
  • خانه‌های منطقه ۲۲ تهران چند؟
  • نخستین سرویس مدرسه تهران مخصوص بچه‌پولدارها بود
  • فیلم| لحظه بمباران خانه‌ای در محله الصبره در غزه
  • دستمزد راهنمایان گردشگری برای ۱۴۰۳ اعلام شد
  • دستمزد راهنمایان گردشگری برای ۱۴۰۳ مشخص شد
  • کشتارهای جدید اشغالگران در غزه با هدف قرار دادن ۱۱ خانه در رفح و یک مدرسه آنروا
  • دستمزد راهنمایان گردشگری مشخص شد